Jdi na obsah Jdi na menu

Memoriál Václava Štauda 5.5.2024

5.5.2024 Memoriál Václava Štauda – Pomezí

Vážení přátelé, dovolte mi „stručnou“‘(ale to mi nevěříte, že jo) zprávu z letošního prvního závodu mladých hasičů. Nejedno bystré oko si již podle názvu všimlo, že se první závod konal u nás – v Pomezí.

Nastupovali jsme v neobvyklé síle – čtyř týmů a že to byl od začátku boj. Proč? Museli jsme přípravu s dětmi provádět dlouho tzn. na sucho (pochopme – bez vody), neboť nebyla mašina a tak trpěla nejen moje pozice vedoucího, ale i příprava na kterou jsme zvykli v letech předchozích. Vše jsme ale nakonec v dobré obrátili, jelikož jak říkám já – bezmezný optimista – krizové scénáře jsou moje doména.

Dovolte mi tímto poděkovat klukům z HZS Polička, že nám půjčili mašinu na dobu nezbytně nutnou.

Úvod by byl a teď k soutěži.

Mladší A tým

Naše loňské hvězdy z Béčka postoupily o písmeno víš a my jsme netrpělivě čekali, jak dokážou unést první příčku abecedy. V prvním pokuse se nepodařil koš, ve druhém se s prostřikem na levém proudu zastavila časomíra na čase 23,66s, avšak s výborným časem na proudu pravém – 18,05. Dlouhodobí fanoušci jistě ví, že se na lepší sestřik se moc nehraje, a tak si naše družstvo odnášelo ceny za 7. místo. Nevadí, vidíme, že děti na první místa mají a jak víme, chce to jenom trénovat a trénovat. Štafety jsme letos zkoušeli jenom na jednom tréninku, a to ještě ověšeni mrňaty, a tak místo 9. bylo k velkému uspokojení i mému. Krásné, gratuluju…!A děkuju …

 

Mladší B tým

Než začnu cokoliv popisovat. Předloni jsme na naší soutěži s týmem B, ve kterém jsme měli 3 nové děti zběhli dvakrát neplatný pokus. Letos jsme jich v týmu měli 8. Osm naprostých nováčků. Osm dětí, jež vodu v hadicích zažily až týden před soutěží a ony…. To zvládli na jedničku..! Zapojily vše. Doběhly k terčům a výsledný čas 33, 94s sice nebyl nejlepší útok dne, ale… Daly to! Prostě to daly. A já jsem měla neskutečnou radost, protože pokud spolu vydrží… jednou si budou chodit nejen pro poháry – budou si chodit pro zlaté medaile. Nadšení zatím nechybí. Štafety byly dvakrát s platným časem (a to někdy ani starší nedají) i přesto, že například Nikča hadice nikdy neběžela, nebo že Anička našlapovala na kladině jako princezna, nebo že Markétka se víc soustředila na fanoušky než na hasičák (z řad chlapců samozřejmě - inu celá maminka) – a přesto to dokázali bez chyby. Tleskám, nejen já.

Starší A

Po odchodu některých borců (jako každý rok) nám zbylo pár dětí. Lepili jsme, jak jsme mohli, a přišla nám tak i velká pomoc z řad mladších -  Klárka. Každopádně družstvo, jenž vstup do sezóny nemělo také úplně nejlehčí se nakonec s výsledným časem 19,63 dostalo na 10. místo. Za velkou naději jsme považovali druhý pokus a čas na levém terči – 16,83s. Nebudeme lhát, tihle sportovci se letošní sezónu neztratí. Důkazem jsou štafety, kde jim jen o 0,00,57s uteklo třetí místo. A to je krásná první vlaštovka do nového sportovního roku. Vau…

Starší B

Generace, kterou si všichni pamatují z loňska jako druhý nejlepší tým na okrese Svitavska – v kategorii mladších. Nejen my vedoucí, ale i děti se rozhodli, že tuhle partu neroztrhnou a budou ve stejné sestavě pokračovat i ve starších. Ve štafetách se sice nedařilo, ale možná za to mohla nervozita, nebo nové tretry. Já osobně jsem v nich nikdy neběžela (protože jenom ke kádi jsem je nějak moc nepotřebovala), ale domnívám se, že tretry jsou boty zlé, řekla bych, dokonce až zákeřné, a pokud v nich chcete běhat, musíte v nich běhat umět… Což já nikdy nepochopím, a proto nikoho nekárám. Snad to vypilujeme do příště. Požární útok však byla jiná liga (pořád Svitavská samozřejmě). Hned v prvním pokuse dosáhli krásného času 16,83 , který ani druhým pokusem sice nezlepšili, ale v podstatě stačil na místo 3. Býti třetí v silné konkurenci po přechodu do obtížnější kategorie je výsledek nádherný, jenž jsme museli oslavit (samozřejmě my vedoucí, děti zatím nesmějí). Byli jsme šťastni a dojati. Až tak.

Letos nám počasí výjimečně přálo a až na pár detailů, jenž mě neustále nutí učit se číst i mimo řádky OSH jsme měli, myslím si velmi úspěšnou a skvěle připravenou soutěž.

Mé poděkování patří všem členům SDH Pomezí za perfektně zorganizovanou neděli a krásnou soutěž pro naše děti. Všem rodičům a příbuzným za podporu dětí. A hlavně všem našim dětem za reprezentaci sboru a ujištění, že za ten čas, který Vám věnujeme, za to vážně stojí…

Svět je Lunapark a spravedlnost pro Jamajku…! Ž.